Resources

De wetenschap achter de 7 Day Recharge

De 7 Day Recharge is gebaseerd op decennialang wetenschappelijk onderzoek. Hieronder volgt een overzicht van de onderzoeken die de basis vormen voor de oefeningen binnen het programma. Onder Inspiratie en acties vind je meer posts over filosofen, wetenschappers en bijzondere denkers die als inspiratie dienen voor de 7 Day Recharge.

 

Voeding

Je oma wist het al: eet zoveel mogelijk groente en fruit. Maar brood, melk en soja zijn onlangs onderwerp van discussie geworden. In de volgende boeken vind je meer, toegankelijk geschreven, informatie over de discussie rondom dit voedsel: aandachtspunten links van pagina

o   Broodbuik – schrap de tarwe uit je dieet, verlies overgewicht en word weer helemaal gezond van William Davis

o   Balance your hormones, balance your life, van Claudia Welch

o   The Reverse Diabetes Diet: Control Your Blood Sugar, Repair Insulin Function And Minimise Your Medication Within Weeks, van Neal Barnard

o   En De voedselzandloper van Kris Verburgh vormt inmiddels de bijbel voor eten

Beweging

Dat bewegen gezond is voor je lichaam, dat weet iedereen. Maar dat het ook positieve effecten heeft op je psychische gezondheid, dat vonden wetenschappers nog niet zo lang geleden. Bewegen stimuleert niet alleen de aanmaak van nieuwe hersencellen, het helpt ook tegen zware depressies, zoals blijkt uit dit onderzoeken:

o   Babyak, M., et al. (2000). Exercise treatment for major depression: maintenance of therapeutic benefit at 10 months. Psychosomatic Medicine, 62, 633-638.

o   Dr. Costas Karageorghis deed onder andere onderzoek naar het effect van muziek op sporten. Veel van zijn werk vind je op de website van de Brunel University London.

o   The Lancet deed onder andere uitgebreid onderzoek naar het gebrek aan beweging (volume 380, No. 9838, p219-229, 21 July 2012).

o   Matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals fietsen of stevig wandelen, heeft al een gunstig effect op de gezondheid, mits deze regelmatig wordt verricht. Het kan direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziekten. Wat doet sporten nou echt voor je gezondheid? Het NISB heeft het op een rijtje gezet.

o   Waarom sportende werknemers goed zijn voor het bedrijf!
Sportende werknemers levert niet alleen minder verzuim op, maar werknemers die bewegen komen ook nog eens vaak op nieuwe ideeën tijdens het sporten! Je leest het hier.

o   30 minuten bewegen.nl komt met de volgende cijfers:
Over een periode van 4 jaar verzuimen sporters gemiddeld 25 dagen minder dan niet-sporters en 50 dagen minder dan de mensen die nog nooit gesport hebben. Lees hier alle feiten.

Ontspanning

o   Onderzoek van NOS naar gebruik van muziek tijdens operaties, lees hier verder .

o   De meest relaxte sound ever.

o   Een boek lezen is niet alleen leuk en boeiend, maar ook zeer ontspannend, lees het hier.

 

Slapen

Dat slapen belangrijk is, daar hoef je geen hersenonderzoek voor te doen. Maar neurowetenschappers zien in het brein steeds meer aanwijzingen waarom een goede nachtrust zo cruciaal is voor ons functioneren.

o   In deze Ted-talk legt neurowetenschapper Russel Foster het op een geweldige manier uit: www.youtube.com/watch?v=LWULB9Aoopc

o   Meer informatie over het belang van slapen vind je op de site van de Nederlandse Vereniging van Slaap – Waak Onderzoek

 

Stress en burn-out

o   Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak en dit komt op steeds jongere leeftijd voor. Lees hier het hele artikel op Arboned over stressklachten.

o   13% van de werknemers is emotioneel uitgeput! Lees hier het artikel over de nieuwe ‘’ trend ‘’ de burn-out!

o   Psychische klachten op nummer één als reden voor verzuim. Beroepsziekten maakte een overzicht.

o   Nationale Nederland vertelt hoeveel een zieke werknemer kost per dag en hoe deze kosten zijn opgebouwd.

o   Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de werknemers vindt dat er meer aan stress op de werkvloer moet worden gedaan.

o   Meer dan 60% van de mensen geeft aan geen energie meer te hebben na het werken.

o   Mensen zijn op jonge leeftijd steeds vaker ziek thuis van het werk vanwege stressgerelateerde klachten.

o   Bedrijfsartsen worden onder druk gezet een burn out niet te erkennen.

o   Bijna één op de vijf vrouwen geeft aan ongelukkig te zijn vanwege teveel druk.

o   Rijksoverheid zegt: Het hebben van gezonde werknemers levert zo’n 2,6 miljard euro op voor het bedrijfsleven.

 

De verkwikkende douche

Wat doet een koele douche in de 7 Day Recharge? Dat is een terechte vraag en we hebben onderstaand onderzoek meerdere malen gelezen, voordat we zelf de kraan kouder wilden draaien.

o   Shevchuk, N.A. (2008). Adapted cold shower as a potential treatment for depression. Med Hypotheses70(5), 995-1001. Lees het hier.

 

Mindfulness

In de volgende onderzoeken is mindfulness uitvoerig beschreven en uitgeplozen. Maar als je een toegankelijkere tekst wilt lezen over mindfulness, dan raden we het handboek van Jon Kabat-Zinn aan.

o   Kabat-Zinn, J. (1994). Wherever you go, there you are

o   Kabat-Zinn, J., Lipworth, L. & Burney, R. (1985). The clinical use of mindfulness meditation for the self-regulation of chronic pain. Journal of Behavioral Medicine, 8, 163-190.

o   Grossman, P., Niemann, L., Schmidt, S., & Walach, H. (2004). Mindfulness-based stress reduction and health benefits: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research, 57(1), 35-43.

o  Mindfulness werkt! Ook wanneer mensen geen psychische klachten ervaren kunnen ze hun welbevinden toch nog verbeteren door het volgen van mindfulness. De bevindingen worden hier omschreven

Meditatie

De wijsgeren in het Oosten wisten het al een tijdje, maar de laatste jaren vinden ook steeds meer wetenschappers de kracht van meditatie. Mensen die mediteren stappen makkelijker over teleurstellingen heen, hebben minder last van stress en hebben een sterker immuunsysteem.

o   Een absolute aanrader voor basiskennis en praktische toepassingen van meditatie.
Chade-Meng Tan (2015). Search Inside yourself.

o   Kabat-Zinn, J., Lipworth, L., Burney, R. & Sellers, W. (1986). Four year follow-up of a meditation-based program for the self-regulation of chronic pain: treatment outcomes and compliance. Clinical Journal of Pain2, 159-173.

o   Davidson, R.J., Kabat-Zinn, J., Schumacher, et al. (2003). Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation.Psychosomatic Medicine, 65(4), 564-570.

Yoga

Yoga is gezond voor lichaam en geest, dat is voldoende bekend. Wil je nadat je gestart bent met yoga er nog meer over weten? Neem een kijkje op onze site. In het membergedeelte vind je yogavideo’s om zelf te oefenen. Of gebruik onderstaande bronnen:

o   Teaching Yoga, van Mark Stephens

o   Yoga online en Yoga Magazine

o   En bekijk ook zeker een keer de site van Tara Stiles. Deze yoga rebel is zorgt voor een frisse wind door yoga land.

Het dagboek

Mensen die elke dag in een dagboek bijhouden wat ze die dag leuk vonden, zijn gelukkiger, toonden wetenschappers. Een verklaring hiervoor is dat deze mensen zichzelf trainen overdag te letten op wat ze blij maakt (want dat moeten ze ’s avonds opschrijven in hun dagboek). Ze scannen hun omgeving op wat ze gelukkig maakt.

o   Slatcher, R.B., & Pennebaker, J.W. (2006). How do I love thee? Let me count the words. Psychological Science17, 660-64.

 

Multitasken

Op plekken waar mensen zich goed moeten concentreren wordt multitasken zoveel mogelijk beperkt, denk bijvoorbeeld aan de manier waarop de overheid bellen in de auto aan banden legt. Daar is een goede reden voor, want mensen kunnen niet zoveel dingen tegelijk. Ze maken meer fouten als ze verschillende dingen tegelijk doen, wat ervoor zorgt dat ze vaak langer bezig zijn dan als ze die taken een voor een zouden doen.

o   Rubinstein, J. S., Meyer, D. E., & Evans, J. E. (2001). Executive Control of Cognitive Processes in Task Switching. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 27(4), 763-797.

 

De prioriteitenlijst

o   Er zijn weinig mensen die overtuigender hebben uitgelegd hoe belangrijk tijd in ons leven is dan Timothy Ferris. In zijn boek The four hour work week doet hij uit de doeken hoe iedereen een werkweek van vier uur kan hebben. Als je maar prioriteiten durft te stellen.

o   Iemand anders die een lans heeft gebroken voor de prioriteitenlijst is professor Randy Pausch. Op het moment dat hij hoorde dat hij niet lang meer te leven had, merkte hij hoe belangrijk het is om prioriteiten te stellen. Zijn inspirerende college over tijdsmanagement (in het Engels) bleek overigens een van zijn laatste colleges te zijn, want maanden later overleed hij aan kanker: www.youtube.com/watch?v=oTugjssqOT0

 

Het mediadieet

o   Filosoof Nassim Nicholas Taleb schreef het bijzondere boek The Black Swan over hoe niet te voorspellen gebeurtenissen ons leven bepalen. In dit interview legt hij het mediadieet uit.

o   Taleb’s collega Rolf Dobelli is nog stelliger. In dit essay in The Guardian benoemt hij alle nadelen van het volgen van nieuws.

o   En lees vooral het inzichtelijk boekje Het zijn net mensen van Joris Luytendijk. Is het nieuws dat we voorgeschoteld krijgen wel daadwerkelijk het echte nieuws?

 

Positiever is creatiever

Dat mensen in een positieve bui creatiever zijn dan mensen die zich ‘neutraal’ of ‘negatief’ voelen, is op zich al opmerkelijk. Extra bijzonder is hoe gemakkelijk het blijkt om mensen in een goede bui te krijgen: een stukje uptempo muziek of een leuk filmpje van een paar minuten is voldoende.

o   Davis, M. A. (2009). Understanding the relationship between mood and creativity: A meta-analysis. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 100(1), 25-38.

o   Baas, M., De Dreu, C.K.W., & Nijstad, B.A. (2008). A meta-analysis of 25 years of mood-creativity research: Hedonic tone, activation, or regulatory focus? Psychological Bulletin 134(6), 779-806.

 

In je kracht

Mensen die doen waar ze goed in zijn hebben er vaak ook meer plezier in, het kost ze daardoor ook minder moeite en de kans is dan ook groot dat ze er eerder in uitblinken.

o   Wil je voor jezelf weten waar jouw strengths liggen? Lees dan het boek van Tom Rath (2007)

StrengthsFinder 2.0. Ieder boek is voorzien van een test waarbij jouw eigen 5 grootste strengths naar voren komen.

 

Geluksonderzoekers

o   Dat je gelukkiger wordt van geld, tijd en dankbaarheid, neem je natuurlijk niet zomaar aan. Een mooi artikel over het onderzoek naar de kracht van geven vind je hier.

o   Maar er zijn ook een paar inspirerende mini-colleges verschenen. We raden die van geluksonderzoeker Dan Gilbert en onderzoeker Michael Norton van harte aan. Bekijk de video.

o   En als je nog meer bewijs nodig hebt om nu eindelijk eens je naaste te bellen om te vertellen hoe speciaal hij of zij voor je is, bekijk dan dit filmpje. Het tonen van dankbaarheid wordt hierin mooi in beeld gebracht.