Doodmoe als de wekker gaat? 7 tips om beter te slapen

Het is 07:00 uur. Je wekker gaat en het liefst druk je tien keer op de snooze-knop, want je voelt je nog doodmoe. Herken je dat? Misschien duurde het lang voordat je in slaap viel, misschien werd je ’s nachts vaak wakker en heb je liggen piekeren.

Iedereen maakt dit wel eens mee. Maar als je vaak doodmoe wakker wordt is er meer aan de hand. Het is dan belangrijk om het probleem op te lossen. Want als je langere tijd niet goed slaapt, kun je last krijgen van allerlei klachten. Je wordt suf en prikkelbaar. Je bent niet de leukste voor je omgeving en je productiviteit keldert. Ook ben je vatbaar voor ziektes.

Hoe kun je dit patroon van slecht slapen doorbreken? In dit artikel geef ik je 7 praktische tips die je direct kunt toepassen. Lees nog even door.

Waarom word je moe wakker?

Dat je niet uitgeslapen uit bed stapt is een combinatie van factoren die er samen voor zorgen dat je niet lekker (door)slaapt. Wat ik veel tegenkom zijn mensen die slecht slapen omdat ze druk en overprikkeld zijn.

Je bent de hele dag van afspraak naar afspraak gerend en je bent daardoor nog niet toegekomen aan dat belangrijke mailtje, waar haast bij is. Dit doe je nog wel even in bed. Vervolgens beantwoord je nog tien werkmails en maak je nog een laatste taak af.

Niet alleen tot laat doorwerken, mails en berichten maken je wakker. Alleen al het kijken naar het blauwe licht afkomstig van je telefoon- of computerscherm verstoort een goed begin van je nacht.

Dit komt door het slaaphormoon melatonine. Het stofje melatonine in je hersenen zorgt ervoor dat je je rond bedtijd slaperig begint te voelen. Het hormoon komt vrij in de avond, zodra het buiten begint te schemeren.

Lees ook: Melatonine, het onmisbare slaaphormoon

“Nog even Facebook of Instagram checken”

Als je vlak voor het slapen gaan Instagram of Facebook checkt, vermindert of stopt die melatonineafgifte omdat je nog te veel helder blauw licht ziet. Hierdoor val je moeilijk of helemaal niet in slaap waardoor je je in de ochtend niet fit voelt.

En je bent echt niet de enige. Volgens de Stichting Stresscentrum ligt bijna de helft van alle volwassenen regelmatig wakker en nachtenlang in bed te piekeren.

Vijf uur slaap is niet genoeg

Maar waarom is slecht slapen eigenlijk erg? Sommige mensen zijn er juist trots op dat ze ‘maar 5 uurtjes hebben geslapen’ en toch vroeg op kantoor of bij de crèche staan.

Zelfs al bij één nacht waarin je te weinig hebt geslapen, krijg je te maken met gevolgen van slaaptekort. Je herkent vast het korte lontje na een kort nachtje. En een slechte nacht doet nog veel meer met je. Ik noem de belangrijkste gevolgen:

 • Je concentratie verslechtert. Het kan het je meer moeite kosten om je aandacht bij die vergadering te houden, je vergeet belangrijke taken en je maakt meer fouten in dat belangrijke document.
 • Je immuunsysteem verzwakt. Je krijgt sneller last van spierpijn na het sporten, vaker hoofdpijn en je bent vatbaarder voor de griep.
 • Je grijpt eerder naar junkfood. Er is ook een grote kans dat je na een kort nachtje zin hebt in een gefrituurde hap. Je lichaam maakt meer ghreline aan, het hongerhormoon dat ervoor zorgt dat je tijdens de lunch voor het broodje kroket en niet voor de avocadosalade kiest. Hierdoor word je dikker en neemt je energie nog verder af.
 • Je bent minder gezellig voor je partner, kinderen en vrienden. Slaap je langdurig slecht, dan stap je niet alleen doodmoe, maar ook met het verkeerde been uit bed. Chronische slaaptekort verandert je serotoninesysteem in de hersenen. De kans op somberheid neemt toe. Je ergert je snel, bent boos om alles en dat heeft impact op je sociale leven.

Eén van de grootste slaapmythes is trouwens dat je een nachtje slaaptekort wel kunt inhalen door de volgende dag eerder naar bed te gaan of in het weekend lekker lang uit te slapen.

Maar dat is dus niet waar. Je kunt gemiste uren van donderdagnacht, niet inhalen op een vrije zondagochtend. Sterker nog: je biologische ritme raakt ervan in de war.

Het is dus ontzettend belangrijk voor je lichaam en voor je welzijn, dat je zo goed mogelijk slaapt. Maar hoe pak je dat aan? Ik geef je 7 praktische tips om beter te slapen die je vandaag nog kunt gaan toepassen.

7 tips om beter te slapen

Om beter te slapen geef ik je hier 7 praktische tips die je direct kunt gaan toepassen. Probeer het! Je zult merken dat je beter uitrust en met meer energie aan de volgende dag begint:

Tip 1: Kijk ’s avonds niet meer op je telefoon, laptop of TV

Klap na 21 uur ’s avonds je laptop dicht en zet je telefoon uit. Zet ook de TV uit en geef je lichaam de tijd om aan de nacht te wennen. Het blauwe licht van beeldschermen verstoort je melatoninehuishouding, waardoor je slechter slaapt.

Tip 2: Gebruik je telefoon niet als wekker

Neem een losse wekker en laat je telefoon buiten de slaapkamer liggen. Zo heb je niet de neiging om toch steeds Instagram of Facebook te checken. Ook word je niet per ongeluk wakker van eventuele piepjes en bliepjes van je telefoon.

Tip 3: Zet de thermostaat op 16 graden en zet het raam open

Zet de thermostaat in je slaapkamer op slaapstand. Bij een temperatuur van 16 tot 20 graden slaap je het best. Zorg ook voor voldoende frisse lucht en maak je kamer zo donker mogelijk.

Tip 4: Check geen emails meer na werktijd

Weersta de verleiding om ’s avonds nog emails van je werk te gaan beantwoorden. Ik begrijp dat het soms niet anders kan, maar meestal kan een email wel tot de volgende dag wachten. Emails checken is een gewoonte en voordat je het weet ben je intensief aan het werkt, terwijl je lichaam zich zou moeten voorbereiden op de nacht. Mocht je de verleiding niet kunnen weerstaan, beantwoord dan je emails voor 21 uur en zet dan je computer uit. Zodat je lichaam nog tijd heeft om voldoende melatonine aan te maken.

Tip 5: Drink geen koffie na het avondeten

Zeg “nee” tegen cafeïne, en dus tegen dat espressootje na het diner. Cafeïne kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. ’s Avonds koffie drinken is een gewoonte die veel mensen zich hebben aangeleerd. Maar… je kunt het ook weer afleren, dat is misschien wel even afkicken. Probeer het, je zult je al snel fitter voelen en beter slapen.

Lees ook: Detoxen, krijg je daar meer energie van?

Tip 6: Doe een “debriefing” aan het eind van de dag

Wen jezelf aan om de zorgen, twijfels en taken die door je hoofd zweven op te schrijven voordat je de slaapkamer ingaat. Ga er elke dag even een kwartier voor zitten en schrijf alles op waar je eventueel over zou kunnen gaan piekeren. En schrijf alles op wat je morgen wilt doen. Laat het daarna los.

Je zult merken dat je er de volgende ochtend alweer heel anders naar kijkt en de “things to do” heb je al opgeschreven, dus je kunt er direct mee aan de slag. Dat geeft rust en het maakt je meteen ook veel productiever.

Tip 7: Mediteer

Maak er een gewoonte van om ’s avonds tien minuten te mediteren voordat je gaat slapen. Je kunt toch niet meer op je telefoon, TV of computer kijken, dus er blijft tijd over :-) Breng je geest tot rust, daardoor zul je ook beter slapen. In het 7 Day Recharge programma krijg je 7 ingesproken meditaties die je zo vaak kunt doen als je wilt.

Begin vandaag nog

Wil je beter slapen? Begin dan vandaag nog met deze 7 praktische tips toe te passen. In het begin zal het misschien moeilijk zijn om je telefoon los te laten en te mediteren. Maar zet even door! Het is mijn ervaring dat mensen na zich na een paar dagen al beter voelen en niet meer anders willen.

Wil je hier meer mee doen en jezelf echt opladen? Kijk dan ook eens naar het 7 Day Recharge programma. Daarmee neem je in 7 dagen de controle over je leven terug. Niet alleen ga je beter slapen, je ontdekt ook hoe je overdag meer energie hebt en tijd overhoudt ondanks je drukke agenda. Ervaar zelf hoe goed gezond zijn voelt.

Enjoy!

Hidde Handtekening 7 Day Recharge

PS: Heb jij ervaring met slecht slapen? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

2018-03-05T14:04:42+00:00

4 Comments

 1. Patricia Zuiderwijk 3 februari 2018 om 08:49 - Antwoorden

  Hallo Hidde, ik heb gisteren op de gezondheids beurs je boek gekocht.

  Het sprak me meteen aan

  Ik wil je graag needoen met 7 day recharge, ik mis de online versie, kan ik die apart aanschaffen?

  • Yvon 3 februari 2018 om 09:30 - Antwoorden

   Hoi Patricia, bedankt! Ik zal het doorgeven aan Hidde :-), hij spreekt morgen om 13.45 uur op het PresentatiePodium. Je kunt hier profiteren van de beursaanbieding van het programma: https://7dayrecharge.com/beurs/. Groetjes, Yvon – Team 7 Day Recharge

 2. Ruud 29 mei 2018 om 18:53 - Antwoorden

  ’s avonds nog even een blokje om met je (al dan niet denkbeeldige) hond. Perfect om te ontspannen!

 3. 7dradmin 29 mei 2018 om 18:55 - Antwoorden

  Of even ’n denkbeeldig sigaretje -> een frisse neus halen ;)

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en voor specifieke marketingdoeleinden.